zaterdag 12 september 2015

Meer verdienen en toch meer uitgeven?

Een aantal jaar geleden zat ik met een vriendin op het terras. Beiden waren we nog student en we dachten na over ons toekomstig werkende leven. Ik voorzag bergen met geld. Je gaat immers meer verdienen als je afstudeert, was mijn gedachte. Mijn vriendin hielp mij echter uit die droom met de opmerking “Je gaat ook leven naar je inkomen”.

Lifestyle inflation

Daarmee sloeg ze de spijker op de kop, want dat is precies wat er gebeurt. Toen was ons leven eenvoudig. We woonden in kleine kamers in studentenhuizen en deelden onze badkamer met tenminste vijf man. In het weekend deed onze moeder onze was en we leefden zuinig om op donderdag naar de kroeg te kunnen. We hadden nog weinig geld, maar ons leven was goed.

Wanneer je gaat werken wil je opeens een appartement, een auto en met regelmaat uit eten. Plotseling is het not done om je badkamer te delen en de fiets hapt stof in je schuur. Bovendien wil je toch echt je volgende vakantie in de tropen doorbrengen. Je hebt het natuurlijk allemaal ‘verdiend’. Maar je bent niet gelukkiger dan voor je die inkomensstijging had.

Altijd maar meer

Dit fenomeen noem je lifestyle inflation. Naar mate je meer gaat verdienen, ga je meer uitgeven. Het komt niet alleen bij studenten voor, maar gebeurt iedere keer dat je inkomen stijgt. Zo blijft er nooit iets extra’s over om te sparen of schulden af te lossen en houd je jezelf gevangen in de rat race. Je wil altijd maar meer.

Mensen denken dat ze gelukkiger worden als ze meer consumeren, maar dat is niet zo. Toen ik studeerde, was ik ook heel gelukkig. Dus ik weet dat meer uitgeven niet bijdraagt aan mijn geluk. De betere keuze is om het geld dat je extra verdient in te zetten voor je financiële vrijheid. Vrijheid, daar word je immers echt gelukkig van.  

Focus op je basisbehoeften

Is er in jouw situatie ook sprake van lifestyle inflation? Maak je dan geen zorgen, je kunt je uitgavepatroon weer terugdraaien: lifestyle deflation.

Wat je daarvoor moet doen is inzicht krijgen in je consumptiegedrag. Wat zijn je basisbehoeften en hoeveel geld heb je nodig om comfortabel en gelukkig te leven? Natuurlijk hoeven we niet allemaal op een kamer te gaan wonen. Wanneer je gaat samenwonen en kinderen krijgt, is dit zelfs zeer onpraktisch. Maar je hoeft in je eentje natuurlijk ook niet in een appartement met twee slaapkamers te wonen.

Je kunt op een heleboel zaken besparen. De kwaliteit van je leven hoeft hierdoor niet achteruit te gaan. Je schrapt immers alleen de overdreven luxe aspecten in je leven.

Sociale druk

Wat lifestyle inflation hardnekkig maakt, is dat dit gedrag door onze maatschappij wordt aangemoedigd. De sociale druk om je op een bepaalde manier te kleden of zelfs een bepaalde auto te hebben, kan hoog zijn.

Succes, geluk en zelfwaardering hoef je niet te verbinden aan spullen. Sterker nog, dit werkt niet. Iedere keer dat je nieuwe spullen koopt, voel je je misschien beter. Dit gevoel is echter van korte duur. Het geluksgevoel bij een aankoop is tijdelijk en gaat weer terug naar het niveau van voor de aankoop.

Geluk voor de helft van de prijs

Als al je vrienden dure auto’s, grote huizen en de hipste kleding hebben, weet dan dat jij net zo’n gelukkig leven hebt, alleen 50% goedkoper. Je hebt misschien niet de mooiste schoenen, maar wel de financiële vrijheid om te doen en laten wat jij wilt!

Hoe zit het met jouw levensstijl, leef jij op grote voet? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...